Polyuretan (PUR) är ett plastmaterial som finns i många olika former. Det kan skräddarsys för att vara hårt, mjukt, tungt eller lätt. De används på många olika sätt för att göra våra liv mer praktiska och bekväma vare sig det är för att hålla maten i vår kyl/frys färsk och kyld, eller att göra våra bilar tysta och säkra, det får oss att sova gott om nätterna i våra sängar.
Vi kommer dagligen i kontakt med polyuretaner i olika former – i bostaden, våra möbler och bilar, kläder och skor vi har på oss. Olika typer av konsument och industriprodukter som gör att våra liv blir lite enklare såsom:
Listan kan göras lång och blir hela tiden längre då nya användningsområden och material upptäcks.
Polyuretaner, liksom alla plaster är polymerer framställda av diisocyanater som får reagera med ett urval av polyoler. Beroende på den önskade slutprodukten kan olika kemiska formuleringar innehålla olika ingredienser såsom jäsmedel, katalysatorer, aminer och eventuellt flamskyddsmedel.
När man formgjuter ett polyuretan system består basdelen av polyol och isocyanat i flytande form. Polyolen kan vara baserad på polyeter eller polyester, isocyanaten är oftast av MDI-typ. När dessa två komponenter blandas med hjälp av moderna PU-maskiner så sker en reaktion och polyuretan uppstår.
Den stora fördelen med denna typ av metod så kallad reaktionsgjutning eller RIM (reaction injection molding) är att man med hjälp av olika tillsatser kan styra reaktionen av polyuretanet direkt i formen.
Om polyuretanet skummar innehåller det ett så kallat jäs/blåsmedel som kan vara vatten eller någon annan typ av lösningsmedel i vätske- eller gasform. Vilket får materialet att jäsa och bilda ett polyuretan skum som kan vara med skinn eller med öppna celler. Vidare med andra tillsatser kan man bland annat styra hårdhet, densitet och färg.
Om inte blåsmedel används blir polyuretanet massivt och kallas då oftast för elastomerer eller uretangummi.
Polyuretaner kännetecknas oftast av mycket god slitstyrka, hög elasticitet, kemikalie-resistent och motståndskraftig mot olja, tål såväl låga som höga temperaturer, tålighet mot väder, vind och UV-strålning, ickestatiskt, god isolerings och ljuddämpande förmåga.
Polyuretan elastomerer har egenskaper som i många fall motsvarar och överträffar gummi. Polyuretan är också mycket lämplig för ingjutning av känslig elektronik i utsatta miljöer.
En polyuretan baserad på polyeter är hydrolysstabil, det betyder att den inte bryts ned av vatten vilket har gjort att polyuretaner är vanliga detaljer i undervattensmiljö.
Med hjälp av olika tillsatser kan materialet dessutom brandklassas.